Mikä on vanhanajan siamilainen / TICA thai?

Vanhanajan siamilainen on kaikille vanhoista elokuvista tuttu kaunis, sosiaalinen, älykäs ja äänekäs naamiokissa, jonka juuret johtavat Thaimaahan. Siellä sen nimi on Wichien-maat. Kun siamilaiskasvattajat innostuivat jalostamaan rotua yhä suurikorvaisempaan ja tyypitetympään suuntaan, osa kasvattajista jatkoi vanhan tyypin kasvattamista valtavirran ulkopuolella. Nyt vanhanajan siamilainen on alustavasti hyväksytty omaksi rodukseen TICAssa, uudella nimellä thai.

1. Vanhanajan siamilainen on siamilaisena ja/tai TICA:ssa thaina rekisteröity kissa, jonka vanhemmat polveutuvat joko vanhoista siamilaislinjoista ja/tai viime vuosina Thaimaasta tuotujen kissojen jälkeläisiä. Vanhanajan siamilaisia/thai-kissoja kasvatetaan edelleen myös Thaimassa.

2. Länsimaissa syntynyt vanhanajan siamilainen on rekisteröity johonkin luotettavista kansainvälisistä kissajärjestöistä (TICA, CFA, FIFé, ACFA, ACA, CFF, CCA, GCCF,  myös jotkin eurooppalaiset independent-yhdistykset, joilla on vaihtosopimukset em. järjestöjen kanssa). Se polveutuu noin 1950-luvulle asti täysin samoista kissoista kuin nykyiset siamilaiset. Sen jälkeen linjat ovat osittain eriytyneet, eri maissa eri aikaan.

3. Vanhanajan siamilainen ei ole paperiton naamiovärinen kissa. Se ei ole minkä tahansa yhdistyksen omaan rekisteriin rekisteröity thai tai siamilainen epäilyttävällä sukutaululla. Huom! Euroopassa on erityisesti pienemmissä yhdistyksissä paljon kasvattajia, jotka eivät kasvata autenttisia thai –kissoja, vaan sekoituksia. Siksi tulee selvittää hyvin kissan taustat ja valita luotettava kasvattaja.

Thaimaalaiset kissat ovat aivan omanlaisiaan kissoja. Samaan aikaan kun Euroopassa kissoja poltettiin roviolla Thaimaassa niistä kirjoitettiin runoja. Thaimaalaisten kissojen ihmisystävällisyys ja älykkyys lienee kehittynyt kissoja rakastavan kansan myötävaikutuksesta. Ei siis ole ihme, että moni nykyään rakastettu kissarotu on Thaimaasta lähtöisin – siamilainen ja thai, burma ja tonkineesi sekä korat ovat kaikki ihania, älykkäitä ja ihmisystävällisiä rotuja, joiden alkumuodot tunnetaan yhä Thaimaassa.

Monta mieltä ollaan siitä, millainen siamilainen oikeasti oli viitisenkymmentä tai sata vuotta sitten. Meillä on kuitenkin aiheesta valokuvia, piirroksia ja kirjoituksia, joista kirjoitukset ovat kaikkein epäluotettavimpia tulkinnanvaraisuutensa takia. Kaikkein luotettavimpana mallina voidaan pitää naamiokissoja, joita yhä pienimuotoisesti Thaimaassa kasvatetaan: Ne ovat tyypiltään selvästi eurooppalaista maatiaista sirompia ja itämaisempia, mutta eivät millään muotoa äärimmäisiä.  ”Omppupää” nimityksestä huolimatta niiden päät eivät ole pyöreitä. Tyypiltään ne ovat silti kaukana nykyisestä siamilaisesta. Vanhanajan siamilaisen kasvattajat ovat 90-luvulta alkaen tervehdyttäneet länsimaista kantaa tuomalla kissoja Thaimaasta – ensimmäistä kertaa sataan vuoteen.

Vanhanajan siamilainen on tasapainoinen kissa, tyylikäs kissa. Sen turkki on tropiikin kissan turkki – ”hyljemäinen”, eikä koskaan pörröinen. Sen silmät ovat aina siniset, monissa eri sinisen sävyissä. Tärkeintä on säilyttää tämä 50-luvun elokuvista tuttu älykäs, äänekäs ja  huumorintajuinen kaunotar  terveenä jälkipolville.

Kuva: P. Seppänen
Kuva: P. Seppänen

TICA THAI

Suuri rajapyykki kaikille vanhanajan siamilaisen ystäville on, että TICA hyväksyi thai-rodun ensimmäiseen vaiheeseen – ”New Preliminary Breed Status”, joka tarkoittaa sitä, että ensi kertaa vuosikymmeniin vanhanajan siamilaiset pääsevät myös näyttelyihin ihailtaviksi. Euroopassa Thai –rotua on kasvatettu jo viisitoista vuotta, mutta lukuisten pienten independent –yhdistysten alla, eikä sillä ole ollut yhteistä rotumääritelmää. Valitettavasti nopeiden tuloksien saavuttamiseksi moni kasvattaja on myös käyttänyt kasvatuksessaan kaikenlaisia naamiokissoja välittämättä tarkistaa huolellisesti niiden alkuperiä. Tästä johtuen nykyinen eurooppalainen thai –populaatio on hyvin sekava ja autenttista vanhanajan siamilaista etsivä on ongelmissa. TICA on ensimmäinen maailmanlaajuinen kattojärjestö, joka hyväksyy thaikissan rotumääritelmän. Se kuvaa hienosti vanhanajan siamilaisen alkuperän ja ulkomuodon.

Thai kuuluu luonnollisten rotujen joukkoon ja se polveutuu noin 1950-luvulle asti täysin samoista kissoista kuin nykyiset siamilaisetkin. Sen jälkeen linjat ovat eriytyneet, mutta eivät tietenkään kokonaan. Muissakin järjestöissä rekisteröidyt vanhanmalliset siamilaiset voidaan siirtää thai–rekisteriin, ja risteytysoikeus siamilaisen ja thain välillä säilyy.

Töitä riittää, sillä rodun vuosikymmeniä sekavana jatkunut tilanne ei korjaudu hetkessä. Vanhanajan siamilaisten suuri suosio on myös houkutellut rodun pariin voittoa tavoittelevia kasvattajia, joiden toiminta on vahingollista. Suomessa tämä on nähtävissä itärajan takaa tuotavien paperittomien naamiokissojen kauppana. Näiden ilmiöiden kitkeminen ei ole helppoa, mutta ainakin nyt on olemassa myös virallinen eettinen vaihtoehto vanhanajan siamilaisen ystäville.

Lisätietoa rodusta kiinnostuneille

Thai breed presentation (PDF) – tutustu kuvin rotuun ja miten vanhanajan siamilainen/TICA thai eroaa siamilaisesta ja tonkineesista.

TICA Thai article
– TICA Trendissä julkaistu artikkeli rodusta.

Thai history – vanhanajan siamilaisen historiasta kertova artikkeli

Welcome Thai's article – thai-rotua käsittelevä artikkeli

PREOSSIA


Etusivulle