TICA Thai rotumääritelmä

Epävirallinen käännös: M. Leppänen, J. Toivoniemi  24.8.2008

Alla oleva on virallinen rotumääritelmä rodulle, joka tunnetaan TICA:ssa ”thaina”. PREOSSIA tukee TICA:n rotumääritelmää rotumääritelmänä kissalle, joka on pitkään tunnettu nimellä vanhanajan siamilainen (Old-Style Siamese). Rotumääritelmä on laadittu yhteistyössä lukuisten TICA:n tuomareiden, rotutoimikunnan jäsenten ja eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten vanhanajan siamilaisten/thai-kasvattajien kanssa.

THAI (TH)


Pisteet
Kuvailu
Pää
40

Muoto
10
Mukaillun kiilamainen, keskileveä. Pää on pitempi kuin leveä, mutta ei äärimmäinen tai kapea. Pään yläosa on sivusuuntaan pyöristynyt, kuono kiilan muotoinen.
Otsa
5
Litteä ja pitkä.
Profiili ja nenä
5
Melkein suora, mutta hennosti kupera kaari juuri silmien yläpuolella ja hyvin lievä asteittainen kovera kaari silmien alapuolella.
Silmät
4
Kooltaan keskisuurista suurehkoihin, hyvin täydelliset mantelin muotoiset, ei itämaiset. Sijoittuneet hieman silmän mittaa kauemmaksi toisistaan. Linja silmän sisäkulmasta ulkokulmaan kohtaa korvan ulomman alaosan.
Silmien väri
3
Sininen. Tummansinisiä sävyjä suositaan. Kirkkaus ja valovoimaisuus tärkeämpiä kuin värin kylläisyys.
Korvat
4
Kooltaan keskikokoisista suurehkoihin, leveät alaosastaan, soikeat kärjistä. Alapuolen sisäosa on sijoittunut lähimmän silmän keskustan alapuolelle. Korvat osoittavat ulospäin kulmassa, joka on hieman lähempänä päälakea kuin pään sivua (35 astetta pystysuoraan). Hyvin pieni määrä karvaa sallitaan korvan sisäpinnalla.
Kuono ja leuka
7
Kuono: keskipitkä, kiilamainen: vähän tai ei ollenkaan kuonokuoppaa, suorat sivut jotka huipentuvat nenään. Kuononpää on hieman sivusuuntaan pyöreä ja keskiroteva.

Leuka: ei heikko eikä liian ulkoneva, tasan linjassa pystysuoraan nenän kanssa.
Kaula
2
Keskipitkä, ei laiha eikä liian lihaksikas.
Vartalo
35

Keskivartalo
10
Lievästi pitkästä pitkähköön, norja ja sulava kuin pieni pantteri. Hyvin muotoutunut, mutta ei putkimainen, eikä suppea. Alavatsa on tasainen ja enimmäkseen maanpinnan suuntainen sekä kiinteä. Kuitenkin pieni määrä löysää nahkaa alavatsan sivuilla on sallittua.

Häntä: yhtä pitkä kuin keskivartalo, kapenee vähitellen lopulta hännänpäähän.
Jalat ja tassut
8
Jalat: keskipitkät, muodoltaan sirot, mutta eivät karkeat.

Tassut: soikeat, keskikokoiset kissan kokoon suhteutettuna.
Luusto
8
Keskikokoinen, sulava, siron ja romuluisen väliltä.
Lihaksisto
4
Luja, mutta vetreä, ei lihainen tai kireä. Nostettaessa kissa painaa saman verran tai vähän enemmän kuin katsomalla arvioiden voisi ennakoida.
Turkki/Väri/Kuviointi
25

Rakenne ja pituus
13
Rakenne: silkkinen, hyvin vähän pohjavillaa. Ei ” päälle maalatun” näköinen, mutta ehdottomasti ihon pintaa myötäilevä.

Pituus: hyvin lyhyestä lyhyeen.
Vartalon väri
12
Vartalon väri: mielellään hyvin vaaleaa taitettua valkoista, jossa on hennosti kärkien ja naamion väriä. Värin tasaisuus ja kontrasti naamioväriin ovat tärkeämpiä kuin äärimmäinen valkoisuus.

Naamion ja kärkien väri: sopiva väriluokkaan, tiheä ja tasainen. Naamion, korvien, jalkojen ja hännän tulee olla samanvärisiä.

KATEGORIA: Naamiokissat (Pointed)
DIVISIOONAT: Tasavärinen, tabby ja kilpikonna
VÄRIT: Kaikki
SALLITUT RISTEYTYKSET: Siamilainen.
 

YLEINEN KUVAUS:

Ihanteellinen rodun edustaja on kooltaan keskikokoisesta suurehkoon, elegantti, solakan tasapainoinen ulkomaalaisperäinen naamiokissa, joka polveutuu ja muistuttaa syntyperäistä thaimaalaista naamiokissaa. Thain tarkoituksena on olla sekä elävä vastine alkuperäiselle muinaisen Siamin ”wichien-maat” – kissalle, että 1900-luvun alun ”näädännaamaiselle” eurooppalaiselle ja pohjoisamerikkalaiselle siamilaiskissalle.

Erityisesti tulee painottaa, ettei thai saa olla millään muotoa äärimmäisyyksiin menevä, vaan sen ulkomuodon ja luonteen tulee heijastaa sen thaimaalaista perintöä. Thai ei ole länsimainen, eikä sen tule muistuttaa länsimaista rotua.
 
Rotu sai alkunsa 1950 – luvulla, kun muutamat kasvattajat ympäri maailmaa, joskus tahattomastikin, jatkoivat 1900 – luvun alun vanhaa tyyppiä olevien siamilaisten kissojen kasvattamista. 1980 – luvulla perustettiin ensimmäiset rotuyhdistykset Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Vuonna 2001 kasvattajat ryhtyivät tuomaan syntyperäisiä naamiokissoja Thaimaasta tietoisena tavoitteenaan laajentaa ja säilyttää thai-rodun tervettä geneettistä perimää, sekä samalla säilyttää Kaakkois-Aasian alkuperäinen kissarotu nyt vielä kun ne eroavat länsimaisista kissoista.
 
Thai-rodun tunnusmerkkinä on sen ainutlaatuinen päänmuoto: vaakasuuntaisesti pyöreä päälaki, josta erottuu selväpiirteisesti kiilanmuotoinen kuono. Thain juurien sijoittumisesta trooppiseen Thaimaahan johtuu sen toinen tärkeä ominaispiirre, rodun hyvin lyhyt turkki, jota länsimaissa selvästi kuvaili ensimmäisen kerran Harrison Weir vuonna 1889.

Thai on tasapainoinen kissa ilman minkäänlaisia äärimmäisyyksiä harmoniassa, sen ulkomuodossa tai luonteessa.


SALLITTUJA VIRHEITÄ:

Epätasainen kärkien ja naamion väri pennuilla ja nuorilla aikuisilla 12 kuukauden ikään asti. Hienoiset tabby-kuviot vartalossa lynxnaamioisilla kissoilla, kunhan ne ovat hyvässä kontrastissa naamiovärin kanssa. Tummempi vartalon sävytys vanhemmilla kissoilla, kunhan vartalon värillä ja naamion värillä on vielä selvä kontrasti. Kolleilla kollinposket.

RANGAISTAVIA VIRHEITÄ:

Selvästi pyöreät silmät. Äärimmäiset itämaiset silmät. Tylppä tai terävä kuono. Kapea päälaki. Pienet korvat, hyvin suuret korvat, tai korvat sijoittuneena alas (lähempänä pään sivua kuin lakea). Suppea tai selvästi putkimainen vartalo. Piiskamainen häntä. Runsas pohjavilla (”plyyshiturkki”). Haamukuviointeja kuviottomissa täysikasvuisissa kissoissa.

VOITTAMISEN ESTÄVÄT VIRHEET (WW):

Roomalainen profiili. Selväpiirteisesti korostunut kuoppa profiilissa. Selväpiirteisen kupera otsa. Erottuvat korvatupsut. Pöyhkeä turkki, jossa on tiheä pohjavilla (”teddykarhuturkki”). Tanakkarakenteinen vartalo. Lihavuus. Valkoiset laikut; valkoiset varpaat ja jalat (mukaan lukien polkuanturat), valkoisia laikkuja kärjissä. Silmien värinä muu kuin sininen.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

Näkyvä häntävika. Kierot silmät. Näkyvä ruston esiin työntyminen rintalastan alaosassa (rintalastan miekkalisäke).
Temperamentiltaan kissan tulee olla provosoitumaton, mikä tahansa oire provosoituvasta käyttäytymisestä tulee johtaa hylkäämiseen. Kissa voi osoittaa pelkoa, pyrkiä karkaamaan tai valittaa yleisesti äänekkäästi, mutta se ei saa uhata vahingoittaa.
 
Näyttelysääntöjen pykälän kuusitoista mukaisesti seuraavat seikat tulee ottaa huomioon pakollisesti hylkäämiseen johtavina:
Kissa, joka puree (216.9), kissassa on huomattavissa todisteita harhauttamisesta (216.10), aikuisella leikkaamattomalla uroksella ei ole kahta alaslaskeutunutta kivestä (216.11), kissa, jonka häntä tai hännän osa puuttuu, ellei sitä ole sallittu tuomariston hyväksymässä määritelmässä (216.12.1), kissat, joilla on enemmän kuin viisi varvasta kussakin etutassussa ja neljä varvasta kussakin takatassussa, ellei se johdu todistettavasti vahingoittumisen tuloksesta tai ole hyväksyttyä tuomariston hyväksymässä määritelmässä (216.12.2), näkyvä tai näkymätön vika hännässä jos tuomariston hyväksymässä määritelmässä vaaditaan hylkäämistä (216.12.4), kierosilmäisyys, jos tuomariston hyväksymässä määritelmässä vaaditaan hylkäämistä (216.12.5), täydellinen sokeus (216.12.6), merkittävästi pienempi kokoisuus, jollaista ei pidetä rotupiirteenä (216.12.9) ja rintalastan painuma tai epätavallisen pieni rintakehän läpimitta (216.12.11.1). Näyttelysääntöjen pykälässä kuusitoista on esitetty tarkempia sääntöjä rangaistuksista ja hylkäämisestä.Etusivulle